Babka ucierana z malinami
            Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
 - 150 g mąki ziemniaczanej
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 180 g cukru
 - 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
 - 200 g miękkiego masła lub margaryny
 - 4 jajka
 - 4 łyżki rumu
 - 250 g malin
 - Cukier do posypania
 
Sposób wykonania: Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)