Babka śmietankowa

Przepis znalazłam na blogu Cukrowa Wróżka czaruje...
Jest prosty, niekłopotliwy a efekt bardzo przyjemny ;-)
Świetny przepis na Wielkanoc.

3 jajka
szklanka śmietany
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szklanka cukru (można też dodać cukru waniliowego - wtedy trzeba pominąć ekstrakt)
szczypta soli
łyżka albo dwie dżemu morelowego
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam śmietany i dokładnie wymieszałam i dodałam stopniowo mąkę wymieszaną z sola i proszkiem do pieczenia. Wymieszałam i wlałam do nasmarowanej masłem keksówki (albo można wlać do formy okrągłej na babkę). Piekłam około godziny w 180 stopniach C.
Babka powinna trochę przestygnąć ale jeszcze ciepłą posmarowałam podgrzanym i przetartym przez sito dżemem morelowym.
Jest prosty, niekłopotliwy a efekt bardzo przyjemny ;-)
Świetny przepis na Wielkanoc.

3 jajka
szklanka śmietany
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szklanka cukru (można też dodać cukru waniliowego - wtedy trzeba pominąć ekstrakt)
szczypta soli
łyżka albo dwie dżemu morelowego
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam śmietany i dokładnie wymieszałam i dodałam stopniowo mąkę wymieszaną z sola i proszkiem do pieczenia. Wymieszałam i wlałam do nasmarowanej masłem keksówki (albo można wlać do formy okrągłej na babkę). Piekłam około godziny w 180 stopniach C.
Babka powinna trochę przestygnąć ale jeszcze ciepłą posmarowałam podgrzanym i przetartym przez sito dżemem morelowym.