Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami
Babka ponczowa z białą czekoladą.
Miękka jak poduszeczka, puszysta i idealnie wilgotna babka ponczowa nasączona rumem i sokiem z cytryny. Babka z polewą z białej czekolady i prażonymi płatkami migdałów. To ciasto zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je na Wielkanoc i wywołaj uśmiech na twarzach swoich bliskich :)
- Babka ponczowa z białą czekoladą jest efektowna i od lat zdobywa uznanie gości.
- Ma wspaniały smak i łatwo się ją przygotowuje.
- Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole!
Babka wielkanocna
Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać:
- Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem>>>
- Świąteczna ćwikła z chrzanem>>>
- Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw>>>
- Wielkanocny żurek na zakwasie - przepis, jak zrobić>>>
- Sałatka jarzynowa z szynką konserwową i niesamowitym sosem sałatkowym>>>
- Śledzie po kaszubsku>>>
- Barszcz biały>>>
- Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie>>>
- Śledzie w śmietanie>>>
- Biała kiełbasa w polskim sosie>>>
- Pyszna sałatka śledziowa>>>
Babka ponczowa z białą czekoladą składniki:
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- szklanka mleka
- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek)
- 130g miękkiego masła
- 50g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- około 3/4 szklanki białego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 30g rumu
- około 1,5 szklanki wody
- 200g dobrej białej czekolady
- 50g śmietanki do deserów 30% lub 36%
- Migdały w płatkach uprażone na suchej patelni do dekoracji
Babka ponczowa przepis:
Krok 1.
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 3 łyżki mąki, trochę mleka i zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Masło utrzeć na puszystą masą, dodając kolejno żółtka i pozostały cukier. Następnie włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochę mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie, aby dało się wyrabiać łyżką. Dodać pianę z białek, esencję waniliową i szczyptę soli. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza.
- Przygotować 1 lub 2 formy do pieczenia babki (w zależności od dysponowanej wielkości). Formę posmarować masłem albo olejem i oprószyć mąką - napełniać ciastem do połowy i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
- Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
- Przyrządzić poncz: wodę zagotować z cukrem, gdy ten całkowicie się rozpuści, zestawić z ognia i lekko przestudzić. Następnie wlać sok z cytryny oraz rum i wymieszać.
- Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i wyjąć ostrożnie z formy. Gdy ostygnie nakłuć patyczkiem w wielu miejscach i nasączyć ponczem.
- Przyrządzić polewę z białej czekolady: pokruszoną, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę wylać na upieczoną babkę. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować migdałami.
Mam nadzieję, że przepis na babkę ponczową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Babka ponczowa z białą czekoladą.