Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą
W te Święta łamię konwencję i proponuję kolejną bożonarodzeniową babę! W dodatku w bardzo zimowej odsłonie z makiem, pomarańczami i polewą czekoladową. Ta babka jest super prosta w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby ją ukręcić, a potem hop do piekarnika. Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. ;)
*
SKŁADNIKI
na formę na babkę o średnicy 23 cm
Babka makowa:
- 200 g masła + do posmarowania formy
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej + do posypania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g niebieskiego maku
- skórka otarta z 2 niewoskowanych pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
* PRZYGOTOWANIE
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem za pomocą miksera na puch. Następnie zacznij wbijać po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty masy. Wsyp mak, dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj ponowie do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem i następnie polej nią wystudzoną babkę. Odstaw w chłodne miejsce do czasu stężenia polewy.
*