Babka piaskowa z kefirem

Babka piaskowa z kefirem

Wilgotna babka piaskowa z kefirem i mąką ziemniaczaną. Babka piaskowa, to bardzo praktyczne ciasto, możesz ją zabrać do śniadaniówki do pracy, do szkoły, czy na niedzielny wypad za miasto. Dodatek mąki ziemniaczanej i kefiru sprawia, że babka nie jest za sucha, nie kruszy się, dobrze się przechowuje i zawsze dobrze smakuje 🙂

Zdjęcie - Babka piaskowa z kefirem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babkę piaskową z kefirem:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 duże jaja
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 200 ml kefiru
  • 2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • olej i bułka tarta do posypania foremki

 

Jak zrobić babkę piaskową z kefirem?

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski daj mąki, sodę i sól. Wszystko dokładanie pomieszaj łyżką.

Jajka ubijaj z cukrem do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera do minimum, stopniowo dolewaj kefir, pomieszaj, dodaj olej i ponownie krótko pomieszaj.

Partiami dodawaj suche składniki, mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj kakao, do drugiej wanilię, pomieszaj.

Foremkę na babki, posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciemną część daj na dno foremki, następnie dodaj masę jasną, patyczkiem do szaszłyków lub widelcem pomieszaj nieco ciasto, żeby powstał wzorek. Można też, na zmianę dodawać masę jasną i ciemną.

Babkę piaskową piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni, koniecznie zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone 🙂 Wystudzoną babkę, ostrożnie wyciąg z foremki.

Smacznego 😀

Zdjęcie - Babka piaskowa z kefirem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów