Babka piaskowa

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zwykłą babkę piaskową - i ciągle odkładałam jej upieczenie . W końcu się zmobilizowałam i dzisiaj ją upiekłam . Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na forum cincin przez Ewę . Miałam okazję próbować babki w jej wykonaniu , więc wiedziałam , że to ciasto jest smaczne . Ewa robi ją z aromatem cytrynowym , ja postanowiłam upiec babkę marmurkową z dodatkiem kakao i aromatu waniliowego. Wyszła dokładnie taka , na jaką od dawna miałam ochotę - sypka , pachnąca wanilią i kakao - ot , takie łatwe i dobre ciasto do kawy . Polecam !

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao


Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .

Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .

Formę keksową [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ] .

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy placek z kruszonką

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

2

Styropian – sernik bez sera

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Tort z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Ciasto zebra

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kringel, estoński wieniec droż…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kruche jaglane karmelowe ciast…

Agata Agata
Pensamientos en un plato