Babka o wyjątkowym nadzieniu

Babka o wyjątkowym nadzieniu
Na Boże Narodzenie sprawa jest prosta - ubiera się choinkę. A co się robi w święta Wielkanocne? Pości.
Dla zdrowia własnego i planety całej, postanowiłam przerwać kilkudniowy post od czekolady i bełkotania, po czym z lubością moje ręce powędrowały tam, gdzie zaczyna się rozkosz. Jedna do czekolady, druga do klawiatury, ma się rozumieć. I tak o to, poszczę wielkanocnie, czyli piszę wielkanocny wpis na Blogu Czekolady.
Wracając zaś do zagadnienia wyjściowego, jeśli nie jest się blogerem lub masochistą, w święta Wielkanocne można robić jeszcze wiele innych ciekawych czynności. Jeśli się jest z mojej rodziny, niektóre czynności nawet trzeba. Trzeba:
- chodzić na spacery.
- powdychać trochę kadzidła w kościele.
- siedzieć z rodziną przy stole.
- dobrze wyglądać.

U mnie, na Śląsku, "dobrze wyglądać" znaczy nie co innego, jak mieć wielką dupę. W tym roku zapewne będę nader dobrze wyglądać, bo pogoda do spacerów się nie nadaje. Ruchu nie zażyję, chyba że to będzie ruch ręki wkładającej coś do ust. Stół, przy którym trzeba zwyczajowo spędzić od 3-5 godzin zapewne nie będzie bowiem jedynie suto nakryty, a będzie wręcz u
g
i
n
a
ł się pod ciężarem smakołyków.

Skąd to wiem? Zapewniam, że nie z herbacianych fusów. Sama maczałam w tym kulinarnym szaleństwie palce. Maczałam je w mące, mleku, masie marcepanowej i białym twarogu...

W tym roku zwłaszcza zauroczył mnie przepis na piaskową babkę.
Przepis z starego zeszytu mojej Mami. Bardzo prosty. Bardzo tradycyjny. Bardzo smaczny.


Zdjęcie - Babka o wyjątkowym nadzieniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Piaskowa babka
(z wyjątkowym nadzieniem)

składniki:

- mąka krupczatka (2 szklanki)
- mąka pszenna (1 szklanka)
- cukier (1 szklanka)
- proszek do pieczenia (2 i pół łyżeczki)
- 4 jaja
- 120 g margaryny
- olej (pół szklanki)

Wykonanie:

Utrzyj jaja z cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz z masą jajeczną. Roztopioną margarynę oraz olej dodaj do mąki. Wymieszaj ile sił w rękach! Piec ok. 45 minut w temperaturze 220 stopni.

Tak bardzo ukochałam sobie tradycyjne wielkanocne wypieki, że nie użyłam nawet nowoczesnego sprzętu do wyrabiania tej babki. Tylko palce. I serce.


Och... To wszystko takie... idealne. Idealnie... nudne!
Do prastarego przepisu z zeszytu Mami dodałam więc jeszcze jeden wyjątkowy składnik! Oczywiście, że czekoladę!


Zdjęcie - Babka o wyjątkowym nadzieniu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pół tabliczki gorzkiej i zwykła babka zyskała zupełnie wyjątkowy smak!
Dzięki czekoladzie? Być może. Ale głównie dzięki temu, że dodałam tam siebie. Czy mogło być inaczej? W końcu jaką babką jest kucharka, taką babkę podaje na wielkanocny stół.
Na nasz rodzinny stół trafiła babka, która zyskała zupełnie nowy smak.

A ja chyba zyskam zupełnie nowy kształt po tych świętach... Krągły jak te pisanki...

No, chyba że wymknę się po rodzinnym biesiadowaniu na imprezę! Wielkanoc to nie "Cicha noc". Zjadłam kilka święconych jaj, ale nie ręczę, że będę dziś grzeczną dziewczynką. Raczej babką z jajami.

Baj de łej, wszystkiego czekoladowego i Alleluja!


Kategorie przepisów