Babka marmurkowa

#materiał zawiera linki sponsorowane
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła (można użyć margaryny)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
*wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta
* zamiast cukru można użyć ksylitolu, by uzyskać zdrowszą wersję
Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut do momentu otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy kolejno jajka, miksując przez chwilę po każdym dodaniu. Jeżeli masa po dodaniu jajek będzie nieco przypominać zważoną, to nie martwcie się ciasto i tak się uda.
Po jajkach zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 3 łyżki mleka i mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) Wykładamy do niej na zmianę jasną i ciemną masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 50 minut do tzw suchego patyczka.

