Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko
            
                    Od dziś jak już będą słodkości, to tylko w klimacie Świąt, z makiem, orzechami, bakaliami, cytrusami, czekoladą. Z racji tego, że od miesiąca wróciłam zawodowo do pracy, piec będę głównie w weekendy i tak wczoraj upiekłam babę makowo-kokosową a dziś keks orzechowy.
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Ispiracją był przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, ale tak mam zapisane w moim zeszycie - przepis z miesięcznika;)
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
Przygotowanie:
Smacznego;)
                
                
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Ispiracją był przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, ale tak mam zapisane w moim zeszycie - przepis z miesięcznika;)
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
- 250 g maku
 - 200 g miękkiego masła
 - 300 g cukru
 - ziarenka z 1 laski wanilii
 - soki skórka otarta z 1/2 cytryny
 - 6 jajek
 - 100 g mąki tortowej
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 białka
 - 130 g wiórek kokosowych
 
Przygotowanie:
- mak zmielić na sucho, ale nie cały, ja mielę z tej porcji około 150-180 g, resztę zostawiam w całości, bo lubię znaleźć całe ziarenka maku (mielę go w młynku do kawy, który służy mi do mielenia cukru na puder; można w maszynce do mięsa, ale trzeba mieć specjalne sitko do mielenia maku, ewentualnie kupić już gotowy zmielony mak)
 - miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę, dodać 200 g cukru, ziarenka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny
 - dodawać jajka, jedno po drugim i ubić na gęstą masę
 - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wymieszać z powstałą masą
 - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch
 - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 175 stopniach
 - białka ubić na sztywną pianę, pomału dosypując resztę cukru (100g)
 - dodać do niej wiórki kokosowe i sok z połówki cytryny
 - po 30 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, naciąć je na powierzchni wzdłuż na głębokości około 2 cm
 - wyłożyć rownomiernie pianę kokosową i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 minut - dalej pieczemy w 175 stopniach
 - po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby całkowicie ostygło
 
Smacznego;)