Babka makowa "cieniowana"

Babka makowa "cieniowana"

Tę babkę piekłam już jakiś czas temu i w zasadzie nie wiem, czemu zostawiam ją na koniec moich przedwielkanocnych propozycji ;) Bardzo lubię ciasta z makiem, nawet tym nie mielonym, kiedy tak fajnie chrupie w zębach... Piekąc tę babkę, chciałam uzyskać efekt bokeh, czyli cieniowania ;) Dlatego podzieliłam ciasto na 2 części i do jednej dodałam więcej, a do drugiej mniej maku. Jeżeli nie zależy Wam na tym efekcie, można po prostu od razu dodać całą ilość maku. Wówczas babka będzie szybsza do przyrządzenia. Choć zapewne i tak zniknie jeszcze szybciej... ;)

Zdjęcie - Babka makowa "cieniowana" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BABKA MAKOWA
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
½ szklanki oleju,
2/3 szklanki maku,
garść suszonych śliwek,
szczypta soli,
masło i bułka tarta do formy

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. wlać olej i mleko, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować – tylko do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki wmieszać ją do ciasta. Na koniec dodać pokrojone śliwki.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać tylko ¼ części maku, do drugiej pozostałą ilość. Wymieszać łyżką.
Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto z większą ilością maku, a na wierzch z mniejszą. Trzonkiem łyżki lekko przemieszać trzonkiem łyżki.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (wbity patyczek powinien być suchy).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać ok. 10 minut i przełożyć z formy na talerz.
Gdy ostygnie, można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem i posypać makiem.


(przepis własny)


Zdjęcie - Babka makowa "cieniowana" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka makowa "cieniowana" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów