Babka kokosowo-ananasowa

Babka kokosowo-ananasowa

To rodzaj wypieku, który na twarzy wywołuje błogi uśmiech i natychmiastową chęć wyrwania się na wakacje do ciepłych krajów.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczny ananas i wiórki kokosowe tworzą wręcz karaibski nastrój i świetnie komponują się w tym wilgotnym cieście.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W cieście jest dużo mokrych dodatków, długo więc zachowuje świeżość, ale trzeba też uważać przy jego pieczeniu i pozwolić spokojnie się wypiec:)

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę do babki ok.30 cm średnicy. Moje ciasto lekko posmarowałam cytrynowym lukrem i obsypałam uprażonymi na suchej patelni grubymi wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Babka kokosowo-ananasowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ananasa odsącz z zalewy (bez płynu powinien ważyć 500 g), zmiksuj na pulpę.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj.

Wsyp wiórki kokosowe, na następnie połącz z ananasem.

Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temp. 180 oC ok.60 minut. Ciasto musi się ładnie zarumienić, a wbity patyczek- być suchy.

Wyjmuj z foremki dopiero po ostygnięciu.

Kategorie przepisów