Babka kakaowa

Babka kakaowa

Zdjęcie - Babka kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Macie ochotę na mięciutką, wielkanocną babkę kakaową? Mój wypiek zawiera erytrytol – jest to bezkaloryczny zamiennik cukru. To dzięki niemu możemy zjeść dwie porcje, mieszcząc się w kaloriach jednej 😝

Jednym ze składników jest również olej Kujawski 3 ziarna – to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Świetnie nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Dzięki olejowi ciasto jest mięciutkie, a dodatkowo dostarcza nam cenne kwasy omega-3, witaminę E i K. Dodatkowo olej jest w szklanej butelce, co jest dobrą i ekologiczną alternatywą dla otaczającego nas plastiku.

Składniki na babkę kakaową:

  • 5 jajek
  • 150 g erytrolu
  • 150 g oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 40 g czekoladowego proszku budyniowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • lukier (polecam z pudru z erytrolu)
  • 1 garśc pistacji na wierzch

 

Jak przygotować babkę kakaową?

Jajka ubijamy z erytrolem. Do ubitych jajek dodajemy mieszankę z przesianej mąki, proszku do pieczenia i proszku budyniowego. Miksujemy wszystko na małych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Do ciasta wlewamy olej Kujawski 3 ziarna oraz mleko i ponownie przez chwilę miksujemy.

Masę na babkę kakaową przelewamy do natłuszczonej formy.

Babkę kakaową pieczemy w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, owijamy formę folią aluminiową i pieczemy jeszcze 40-45 min. – do suchego patyczka.

Babkę kakaową dekorujemy lukrem z erytrolu i posypujemy pokrojonymi pistacjami.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów