Babka jogurtowo - kawowa

Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Jogurt i olej zamiast ciężkiego masła, czyli prawie dietetyczna babka w sam raz na pogodę, która popsuła się właśnie na weekend.
Babka jogurtowa - Laura
SKŁADNIKI:
- 330 g jogurtu greckiego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki kakao
Masę podzielić na dwie części, jedną wylać do dużej formy babkowej z kominem. Do drugiej części dodać kakao i ponownie wymieszać. Brązową masę wylać do formy i patyczkiem zataczając koła wymieszać obie części.
Piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: