Babka jogurtowa bezglutenowa
Przepis nieco zmodyfikowany w porównaniu z poprzednim. Efekt za to znacznie lepszy, ciasto jest puszyste i w ogóle nie opadło :) Tylko rodzynki spadły na dno. Piekliśmy w prodiżu.
Przepis:
- 5 jaj (osobno białka i żółtka)
- 200g masła
- 360g jogurtu (2 kubeczki)
- szklanka cukru
- szklanka mąki kukurydzianej +2 łyżki
- szklanka skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- łyżeczka sody
- rodzynki
- szczypta soli
Rodzynki namoczyć we wrzątku. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt, mąkę, skrobię, proszek i sodę, całość wymieszać, dodać rodzynki. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. Następnie podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałą (2 łyżki) mąkę. Wlać do przygotowanej formy część jasną, następnie kakaową. Piec 40 minut w 180°C (piekliśmy z kominkiem w prodiżu).