Babka gryczana z cytrynową nutą



Ponieważ jak już wiecie słodkie wypieki nie goszczą u nas zbyt często, to chyba dlatego każdy taki przypadek gdy coś piekę jest na wagę złota. Przed tygodniem poczyniłam w ramach testów babkę z mąki gryczanej. Byłam pewna, że moje dzieci nawet na nią nie spojrzą. Tymczasem babka okazała się hitem i dziewczyny chętnie się nią zajadały. Sama w sobie nie była mocno słodka, ale za to miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników.

Babka gryczana z cytrynową nutą składniki:
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 120 ml mleka
- 120 g mąki gryczanej
- 80 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 2 cytryn
- cukier puder
- sok z cytryny
wykonanie: Masło ucieramy z cukrem do chwili aż podwoi swoją objętość. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny, chwilę ucieramy. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto ucieramy do chwili aż uzyska gładką konsystencję. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gdy babka wystygnie możemy ją polukrować. Ja przygotowałam lukier cytrynowy. aby taki przygotować należy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.