Babka gotowana


Kiedyś robiłam tą babkę dosyć często.
Potem forma do babki uległa uszkodzeniu, nie było jak gotować babki..
Teść naprawił formę, ponowny debiut babki odbył się w dwóch odsłonach na Wielkanoc :)
Przepis pochodzi z listy pl.rec.kuchnia.
Składniki:
250g masła
6 jaj
1 szklanka cukru (250ml)
1 szklanka maki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sok z pół cytryny
skórka otarta z cytryny
odrobina rumu

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
odrobina rumu
Masło utrzeć z cukrem, dodawać p ojednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i rum. Włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babkowej, zamknąć formę. W garnku zagotować wodę - woda powinna sięgać do połowy formy.
Wstawić babkę do garnka, gotować 1 godzinę 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w odkrytej formie około 10 minut. Przygotować lukier:
Na lukier - wymieszać cukier puder z cytryną i rumem.

