Babka dyniowa

Babka dyniowa

10

Ta babka dyniowa to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na jesień! Za sprawą dużej ilości dyniowego purée jest niezwykle wilgotna, zaś dodatek korzennych przypraw sprawia, że trudno przejść obok niej obojętnie. Odkąd tylko rozpoczął się sezon, upiekłem ją już trzy razy i za każdym z nich rozeszła się w tempie natychmiastowym. Samo zdjęcie udało mi się zrobić dopiero za trzecim podejściem, bo wcześniej zwyczajnie nie dotrwała do tego momentu. Dlatego nie zastanawiajcie się dłużej i upieczcie ją jak najszybciej! 🙂

Przygotowanie tego dyniowego ciasta jest szalenie proste. Wystarczy upiec dynię, zblendować ją na purée, a następnie połączyć z resztą składników. Można również do kielicha blendera wrzucić upieczone kawałki dyni i zmiksować wszystko razem — tak jest jeszcze szybciej. Do tego przepisu najbardziej polecam odmianę dyni Hokkaido. Nie dość, że po upieczeniu nie wymaga ona obierania ze skórki, to również jest dość mączysta i nie zawiera dużo wody. W przypadku innych odmian może być konieczne dodanie nieco większej ilości mąki.

Ta babka dyniowa swój smak zawdzięcza solidnej porcji korzennych przypraw. Dodałem do niej cynamon, kardamon oraz imbir. Można ją również wzbogacić o mielone goździki, anyż, czy gałkę muszkatołową, albo użyć gotowej przyprawy do piernika. Ciasto możecie przygotować również w klasycznej tortownicy lub prostokątnej blaszce. Tylko wtedy trzeba nieco skrócić czas pieczenia (do ok. 30 minut) — zależy to przede wszystkim od jego wysokości. Gotową babkę dyniową proponuję podać z cynamonowym kremem maślanym na bazie śmietankowego serka Philadelphia. Nie jest to konieczne, bo jest pyszna również bez dodatków, ale ten słodko-słony krem znany z ciasta marchewkowego pasuje tutaj wprost idealnie. Jeśli szukacie idealnego ciasta na jesień, to ta babka dyniowa będzie na pewno strzałem w dziesiątkę! 🙂

Zdjęcie - Babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka dyniowa 
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut 

Składniki na babka dyniową:

Babka dyniowa:

  • 500 g purée z dyni lub kawałków upieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido)*
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

  Krem maślany:

  • 125 g masła
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu + odrobina do oprószenia

 

Jak przygotować babkę dyniową?

Babka dyniowa

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).

  1. Masło roztop w rondelku i wystudź.
  2. Purée z dyni zmiksuj z jajkami, roztopionym masłem i cukrem trzcinowym do uzyskania jednolitej masy. (Można również do kielicha blendera wrzucić upieczone kawałki dyni i zmiksować z pozostałymi składnikami).
  3. Mąkę wymieszaj z przyprawami, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników.
  4. Formę na babkę posmaruj odrobiną masła lub oleju. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 45 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie babkę patyczkiem, czy ciasto na nim nie zostaje i w razie czego wydłużyć czas pieczenia). Po upieczeniu babkę odstaw do wystudzenia i wyjmij z formy.

 

  Krem maślany

(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).

  1. Masło utrzyj mikserem do białości. Następnie dodaj cukier puder i ucieraj jeszcze przez chwilę.
  2. Do utartego masła dodawaj stopniowo serek, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodaj cynamon i krótko zmiksuj.
  3. Wystudzoną babkę polej uzyskanym kremem i oprósz cynamonem.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki (jeśli trzeba) i zmiksuj na purée. PS. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Babka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów