Babka drożdżowa - najlepsza
Babka śniadaniowa, obowiązkowa na wielkanocnym stole – pachnąca, puszysta, żółciutka, bardzo delikatna. Tajemnicą jej sukcesu, są żółtka ucierane z cukrem na kogel – mogel ? Drożdże instant, bardzo dobrze się sprawdzają w drożdżowych wypiekach, od dawna nie używam już świeżych drożdży. Wystarczy trochę pracy, serca i cierpliwości, a babka drożdżowa wyrośnie znakomicie.
Polecam ten przepis, szczególnie na wyjątkowe okazje ?
Składniki na babkę drożdżową /foremka o poj. 2 litry- 7 g drożdży instant
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki rodzynek + rum lub gorąca woda do namoczenia rodzynek
- 1/2 łyżeczki ulubionego ekstraktu lub łyżeczka nasion wanilii
Dodatkowo – tłuszcz i bułka tarta do foremki.
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Foremkę na babki, posmaruj tłuszczem i dokładnie posyp bułką tartą. Rodzynki namocz w rumie, lub w gorącej wodzie. Masło rozpuść na małym ogniu, odstaw do przestudzenia.
Mleko delikatnie podgrzej ( nie może być gorące ). Do letniego mleka, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru, pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
W osobnej misce, ubij żółtka z cukrem, na puszysty kogel-mogel. Dodaj rozczyn, przesianą mąkę, pomieszaj składniki. Na koniec dodaj letnie masło i zacznij wyrabiać ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą haka, około 10 minut. Można, oczywiście ręcznie. Ciasto jest gotowe, kiedy będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miseczki.
Na koniec dodaj namoczone i osączone rodzynki, można dodać łyżkę rumu jeżeli używasz, ekstrakt lub wanilię, połącz składniki. Ciasto daj do miseczki, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 50 minut.
Po tym czasie, przełóż ciasto do foremki, ponownie odstaw do wyrastania pod przykryciem, na około 15 minut. W tym czasie włącz piekarnik. Babkę piekłam około 30 minut, w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Jeżeli pod koniec pieczenia, ciasto będzie się za bardzo rumienić, połóż na górze arkusz papieru do pieczenia lub folię aluminiową.
Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia, następnie ostrożnie wyciąg z foremki. Ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Smacznego ?
Uwagi – białka, które zostały, możesz wykorzystać na pyszne bezy z tego przepisu –> Klik