Babka czekoladowo-waniliowa

Babka czekoladowo-waniliowa
Zdjęcie - Babka czekoladowo-waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jako, że ostatnie święta Wielkiej Nocy były pierwszymi takimi świętami już nie jako panna, w dodatku spędzonymi 1000km od rodziny, postanowiła nadrobić to w iście świątecznym jedzeniu. (szczególnie w ilości, bo na naszą dwójkę jedzenia starczyło później na tydzień). Na tydzień przed świętami współlokator zaproponował, że dorzuci się do ciast, a ja wpadłam w szał wypieków. W polskim sklepie kupiłam najtańszą sensowną kobiecą gazetę - Olivię, najświeższą, bo zawierała zbiór wielkanocnych przepisów, i po przejrzeniu jej stronic postanowiłam spróbować przepisu na babkę czekoladowo-waniliową. Babka wyszła niezupełnie taka, jak się spodziewałam, bo masy się ze sobą wymieszały bardziej, niż na ilustracji w czasopiśmie, a dodatkowo dałam nieco przy dużo waniliowego aromatu moją niewprawną ręką, ale i tak mogę polecić babkę :)


Z racji tego, że moja forma do babek (jedyna, jaką udało mi się znaleźć w brytyjskich sklepach! - znalazłam w TK Maxxie zupełnie przypadkiem) jest dość spora, przeliczałam ilość składników x1,5, i zaokrąglałam do całości (co w przypadku jajek oznaczało użycie 5 sztuk ;) )


Składniki
175g cukru
175g masła
230g mąki
3 jajka
125ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (użyłam soku świeżego, ale kupnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat)
50g czekolady ciemnej deserowej
100g białej czekolady


Sposób przyrządzenia:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem (całe szczęście, że to ciasto robiłam jako ostatnie, bo pod sam koniec ucierania silnik miksera nie wytrzymał obciążenia i uległ spaleniu :P) Podczas ucierania dodawaj po jajku. Wlej sok z pomarańczy, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
2. Ciasto podziel na 2 części. Do pierwszej dodaj kawałki ciemnej czekolady, do drugiej aromat waniliowy
3. Forme do babki wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłóż masę waniliową, a następnie masę czekoladową. Masę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni (użyj patyczka do sprawdzenia stanu ciasta).
Po upieczeniu wyjmij babkę i poczekaj 10 minut.Wyjmij na kratkę i ostudź.
4. Babkę polej białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (ja zrobiłam dodatkowo zygzaki z polewy czekoladowej, która została mi z babki makowej)

Kategorie przepisów