Babka czekoladowo-majonezowa z wiśniami

W zeszłym roku na Święta Wielkanocne piekłam babkę majonezową według przepisu z tej strony, a w tym roku postanowiłam przerobić ją na babkę czekoladowo-majonezową. Nie była to dla mnie nowość, bo jeszcze w liceum piekłyśmy z koleżanką podobne ciasto czekoladowo-majonezowe na jakąś klasową uroczystość (Wigilijkę? Wielkanoc?). Majonez w smaku w ogóle nie jest wyczuwalny i nikt nie wpadł na to, że wchodzi w skład ciasta, dopóki same tego nie powiedziałyśmy klasie ;)
Tym razem zrobiłam wersję „na bogato” – z kawałkami czekolady i wiśniami.
Babka wyszła lekka i puszysta, w sam raz wilgotna, a w smaku przepyszna. Mojej siostrze smakowała najbardziej ze wszystkich tegorocznych wielkanocnych wypieków :)
Dzisiaj, 12 kwietnia, wypada akurat Dzień Czekolady :) Tak więc dzielę się przepisem, dojadając ostatni kawałek tej smakowitej babki :)

BABKA CZEKOLADOWO-MAJONEZOWA Z WIŚNIAMI
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
¾ szklanki majonezu (łagodnego w smaku),
kilka kropli aromatu rumowego,
70g posiekanej gorzkiej czekolady,
2-3 łyżki wiśni z syropu lub konfitur
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, stopniowo dodawać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru. Dodać majonez i krótko zmiksować. Następnie dodać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat rumowy i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
Forme babkową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i ułożyć na nim wiśnie, lekko wtykając je w głąb ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu odczekać ok. 20-30 minut, następnie przełożyć babkę z formy na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzoną babkę można polukrować lub polać polewą.
Ja polałam babkę lukrem mlecznym w dwóch kolorach. Ok. 1/3 szklanki gorącego mleka zmiksowałam z cukrem pudrem do otrzymania pożądanej konsystencji, następnie rozdzieliłam do dwóch miseczek. Do jednej dałam łyżeczkę kakao i jeszcze odrobinę mleka, a do drugiej kilka kropli koncentratu buraczanego.
Tym razem zrobiłam wersję „na bogato” – z kawałkami czekolady i wiśniami.
Babka wyszła lekka i puszysta, w sam raz wilgotna, a w smaku przepyszna. Mojej siostrze smakowała najbardziej ze wszystkich tegorocznych wielkanocnych wypieków :)
Dzisiaj, 12 kwietnia, wypada akurat Dzień Czekolady :) Tak więc dzielę się przepisem, dojadając ostatni kawałek tej smakowitej babki :)

BABKA CZEKOLADOWO-MAJONEZOWA Z WIŚNIAMI
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
¾ szklanki majonezu (łagodnego w smaku),
kilka kropli aromatu rumowego,
70g posiekanej gorzkiej czekolady,
2-3 łyżki wiśni z syropu lub konfitur
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubic na sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, stopniowo dodawać żółtka i cukier. Dobrze zmiksować do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru. Dodać majonez i krótko zmiksować. Następnie dodać obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat rumowy i posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
Forme babkową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i ułożyć na nim wiśnie, lekko wtykając je w głąb ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu odczekać ok. 20-30 minut, następnie przełożyć babkę z formy na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzoną babkę można polukrować lub polać polewą.
Ja polałam babkę lukrem mlecznym w dwóch kolorach. Ok. 1/3 szklanki gorącego mleka zmiksowałam z cukrem pudrem do otrzymania pożądanej konsystencji, następnie rozdzieliłam do dwóch miseczek. Do jednej dałam łyżeczkę kakao i jeszcze odrobinę mleka, a do drugiej kilka kropli koncentratu buraczanego.


