Babka cytrynowa z lemon curd

Babka cytrynowa z lemon curd

Zdjęcie - Babka cytrynowa z lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdarza mi się powtarzać, gdy mówię o jakimś wypieku „że jest najlepszy na świecie”, ale ta babka naprawdę ma szansę zdobyć ten tytuł w moim prywatnym rankingu.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pachnie cytryną, jest wilgotna (i to w sposób idealny, 4 dni świeżości gwarantowane), przy tym lekka i aromatyczna. Babka idealna!

Zdjęcie - Babka cytrynowa z lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jej przygotowania użyłam cytrynowego kremu „lemon curd”. Warto go wykorzystać, choć i bez tego dodatku ciasto się uda.  Lemon curd przygotować możecie samemu (PRZEPIS TU) lub kupić w markecie słoiczek gotowego kremu, od pewnego czasu pojawił się w marketach.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na klasyczną foremkę „korytko” ok.10 x 25 cm.

Składniki:
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 3/4 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • masło - 1/2 szklanki (roztopione i przestudzone)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • lemon curd - 4 łyżki
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
Przygotowanie:

W misce połącz „mokre” składaniki: jajka, mleko, roztopione masło, łyżkę „lemon curd”  i skórkę cytrynową. Dodaj cukier. Wymieszaj.

Dodaj „suche”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż 2 łyżki „lemon curd” i lekko rozsmaruj (np. wykałaczką).

Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Na wierzchu lekko już ostudzonego ciasta rozsmaruj pozostałą łyżkę „lemon curd”, utworzy błyszczącą polewę.

Kategorie przepisów