Babeczki żurawinowe z białą czekoladą
            Delikatne, słodkie babeczki z suszoną żurawiną polane białą czekoladą z drobinkami pistacji, nie tylko zachwycają smakiem, ale także wprawiają w nastrój zimowo- swiąteczny.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
 - 50 g drobnego cukru
 - 125 ml skondensowanego słodkiego mleka
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 3 jaja
 - szczypta soli
 - 200 g białej czekolady
 - 225 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 125 g pistacji
 - 150 g suszonej żurawiny
 
Wykonanie:
- Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia się cukru.
 - Dodać mleko i wanilię następnie po jednym jajku oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej 100 g białej czekolady.
 - Do masy przesiać mąkę z proszkiem i solą oraz suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzącej wodzie i dokładnie odsączoną.
 - Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki.
 - Formę do babeczek posmarować tłuszczem, wysypać mąką i nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
 - Zimne polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobnymi kawałkami orzechów pistacjowych.
 
Smacznego ?
na podstawie przepisu: delicious. com au
            

