Babeczki z masą orzechową

Babeczki z masą orzechową
Zdjęcie - Babeczki z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzechowy Tydzień Polki i Eli w tym roku uczciłam babeczkami.
Gdy wspominam Babcię z południa Polski (Babcia od smalcu i gruszek to ta z północy Polski:)), czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia - orzechy. Pierwsze skojarzenie. Pisałam już w zeszłym roku, przy okazji poprzedniej zabawy, o orzechowcu, jak bardzo jest dla mnie ważny. Geneza przepisu jest ta sama. To samo źródło przy orzechowcu, nugacie i dzisiejszych babeczkach.
Babeczki z orzechami upiekłam po raz pierwszy. Pomagał mi mój synek. Z przepisu tego korzystała Babcia i Prababcia.
Orzechowe babeczki. Bardzo rodzinne. Pieczone razem, jedzone razem. To już pięć pokoleń. Mam nadzieję na następne pięć...
Gorąco je polecam!

Babeczki z orzechami
24 szt.

Kruche ciasto:
30 dkg mąki krupczatki
20 dkg zimnego masła
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

Masa:
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 dkg cukru pudru
10 dkg mielonych orzechów włoskich


Ciasto:
Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać mąką.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą, aby zachowały kształt (tutaj sfotografowałam fasolę). Piec w temp. 200 C przez 10 min. Wyjąć podpieczone babeczki, usunąć fasolę. Zmniejszyć temp. do 175 C. Babeczkowe foremki wypełnić masą orzechową do 3/4 wysokości i zapiec przez około 25 min. Udekorować polewą czekoladową i orzechami.

Masa:
Jajka ubić z cukrem i wanilią na parze, aż zwiększą objętość, a masa będzie gęsta i puszysta. Wmieszać orzechy. Masę nakładać łyżką do podpieczonych foremek.

Kategorie przepisów