Babeczki z cukinii

W moim kalendarzu na dzisiejszy dzień znalazłam hasło "Bądź pozytywnie nastawiony". Upiekłam babeczki z cukinii. Po ich skosztowaniu łatwiej było o pozytywny stosunek do życia. :-)))
Babeczki z cukinii
3 ziemniaki
2 cebule
olej winogronowy
3 cukinie (ok. 60 dkg)
sól,pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
100 g sera ricotta
3 jaja
Ziemniaki nieobrane ugotowałam w osolonej wodzie. Gdy przestygły, obrałam je i przecisnęłam przez praskę.
Cebule drobno poszatkowałam i podsmażyłam, aż zrobiły się szkliste. Dodałam wtedy do nich pokrojone cukinie, zmiażdżony czosnek, wsypałam przyprawy, zioła i dusiłam na ogniu przez ok. 10 minut.
Po przestudzeniu zmieszałam warzywa z patelni z ziemniakami, dodałam ser, rozbełtane jaja, tartą bułkę, ser ricotta. Masę przełożyłam do papilotek umieszczonych w muffinowej foremce. Piekłam w 180 stopniach przez pół godziny.
*źródło - "Kuchnia", listopad 2007r.