Babeczki kruche z mascarpone

Babeczki kruche z mascarpone
Po słonecznych i aktywnych wakacjach, ciężko zmobilizować się do konfrontacji z kuchnią. Jednak blogowanie silnie uzależnia, stymuluje do działania i daje mnóstwo satysfakcji, dlatego w gorący wieczór  wyrabiam kruche ciasto z mąki orkiszowej, kolejno wylepiam ciastem metalowe foremki i krótko piekę kruche babeczki. Jutro będzie nowy wpis Gotowe ciastka, delikatnie wyciągam z foremek zaraz po upieczeniu. Nie wykorzystane białka można zamrozić, przydadzą się np. na dietetyczny omlet lub ciasteczka bez mąki. Masę z mascarpone można zastąpić ulubionym budyniem, wtedy przydadzą się letnie owoce tj. maliny, truskawki, jeżyny. Bardzo polecam

Zdjęcie - Babeczki kruche z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na  8 dużych babeczek o średnicy 8 cm.
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 12 – 13 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka wody mineralnej
  • szczypta soli
Masło siekam z przesianą mąką, dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 1 godzinę. Foremki delikatnie natłuszczam. Dokładnie wylepiam schłodzonym ciastem dno i boki foremek. Widelcem nakłuwam spody. Babeczki daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe babeczki ostrożnie wyciągam z foremek i studzę. Składniki na krem
  • 150 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki czekoladowego napoju Nesquik w proszku
Mocno schłodzoną kremówkę ubijam z proszkiem Nesquik na gęsty krem, dodaję mascarpone i krótko mieszam, tylko do połączenia składników. Krem daję do lodówki na 30 minut. Przed podaniem napełniam babeczki kremem, dekoruję owocami i listkami mięty. Smacznego

Zdjęcie - Babeczki kruche z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów