Babeczki czekoladowe z kremem
            Wszystkiego najlepszego dla wszystkich polskich MAM ! Z tej okazji przygotowałam babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone, z dekoracją róży. Mięciutkie, delikatne, niezwykle czekoladowe z przepysznym kremowym serkiem.

Składniki na 12-14 szt.:
- 85 g gorzkiej czekolady
 - 50 ml mleka
 - 1 łyżka ciemnego kakao
 - 115 g miękkiego masła lub margaryny
 - 115 g muscovado cukru
 - 2 duże jaja
 - 3 łyżki maślanki
 - 175 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki sody
 
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
 - 300 g smietany kremówki 30%
 - 155 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
 - kolorowy cukier
 


Wykonanie:
- Czekoladę z mlekiem i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego wystudzenia.
 - Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku oraz mieszaninę czekolady i maślankę.
 - Wszystko dokładnie połączyć.
 - Formę do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami i przełożyć ciasto w równych częściach.
 - Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, prze z 20 minut lub do suchego patyczka.
 - Po upieczeniu wystudzić.
 - Smietanę ubić dodać cukier, serek i wanilię, zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
 - Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką rozetki /gwiazdki/.
 - Wyciskać krem na wierzch każdej babeczki, zaczynając od srodka i w około.
 - Posypać kolorowym cukrem.
 
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki: „The Cupcake”, dekoracja własna.

