Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)

Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)

Mam sporą słabość do „drożdżowego”. Kawałek takiej babki, ciepłe kakao i od razu dzień zaczyna się lepiej!

Zdjęcie - Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale taka baba to przede wszystkim symbol Wielkanocy. Dorodna, ładnie wyrośnięta, ozdobiona lukrem musi pojawiać się na moim świątecznym stole, obowiązkowo!

Zdjęcie - Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z tego przepisu nie kruszy się, jest aromatyczna i naprawdę pyszna- warta godzin wyrastania i czekania :)

Zdjęcie - Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)

Agata, 7 kwietnia 2014

Zdjęcie - Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsyp szklankę mąki, dokładnie rozmieszaj ją z podgrzanym (letnim) mlekiem i solą. Wlej zaczyn, połącz. Dodaj cukier, żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz esencję waniliową i pozostałą mąkę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 15 minut).

Misę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dodaj rodzynki, wymieszaj.

Gotowe przełóż do foremki nasmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia- na ok. 1-1 i 1/2 godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut.

Kategorie przepisów