Azerbejdżan: Sernik w kruszonce


Sernik pyszny i delikatny z chrupiącą skorupką :)
Trochę za słodki, ale do kawy pasuje.
Przepis ze strony AZ Cookbook.
Na kruszonkę:
200 g zimnego masła
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
2 kubki maki
1/2 kubka cukru
Na masę twarogową:
400 g twarogu z wiaderka
1 kubek cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Najpierw przygotować kruszonkę. Masło utrzec na tarce jarzynowej.
W małym naczyniu wymieszać sodę ze śmietaną, dodać do masła. Dodać mąkę i cukier, rozetrzeć palcami do uzyskania grudek wielkości groszku.
Teraz przygotowujemy nadzienie. W misce zmiksować wszystkie składniki.
Formę do ciasta (u mnie 20 x 28 cm) lekko wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180C.
Kruszonkę podzielić na 2 części. Na dno formy wyłożyć połowę kruszonki, wylać na to masę twarogową, przykryć resztą kruszonki. Nie dociskać.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż wierzch będzie złoto brązowy - ja dopiekałam ostatnie 10 minut z termoobiegiem.