Awokado z wędzonym łososiem
„Kto się jeszcze nie przekonał do awokado powinien to zrobić jak najszybciej, bo owoc to wielce pożyteczny dla naszego organizmu i w dodatku bardzo dobrze przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.”
Awokado z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
2 owoce awokado
100g wędzonego łososia
pół zielonego ogórka
2 białka jaj ugotowane na twardo
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sok z połówki cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki chrzanu
sól
biały pieprz
Pokrój plastry wędzonego łososia na paseczki, a świeży ogórek i białka w drobną kostkę. Dodaj 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, majonez, jogurt i chrzan. Przypraw solą i białym pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i od razu skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniało. Wgłębienie po pestce wypełnij przygotowanym nadzieniem. Posyp resztą posiekanego szczypiorku.