Awokado z wędzonym łososiem


Zdjęcie - Awokado z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kto się jeszcze nie przekonał do awokado powinien to zrobić jak najszybciej, bo owoc to wielce pożyteczny dla naszego organizmu i w dodatku bardzo dobrze przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.”
Zdjęcie - Awokado z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Awokado z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
2 owoce awokado
100g wędzonego łososia
pół zielonego ogórka
2 białka jaj ugotowane na twardo
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sok z połówki cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki chrzanu
sól
biały pieprz


Pokrój plastry wędzonego łososia na paseczki, a świeży ogórek i białka w drobną kostkę. Dodaj 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, majonez, jogurt i chrzan. Przypraw solą i białym pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i od razu skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniało. Wgłębienie po pestce wypełnij przygotowanym nadzieniem. Posyp resztą posiekanego szczypiorku.

Przepisy z tych kategorii

12

Tuńczyk w ogórku, czyli urocza…

Sandra bakes a party Sandra bakes a party
Sandra bakes a party

Łosoś ze szparagami na parze,…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z bulgurem, zielonym o…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Tuńczykowa pasta do kanapek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dziki łosoś z czosnkiem i zioł…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z łososiem i żurawiną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Łosoś w sosie miodowo- czosnko…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Frikadelle z dorsza z pieczark…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

5

Zapiekanka z dorsza z brokułam…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Pasta z tuńczyka i awokado

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zupa morska z ciecierzycą

Laura Laura
Cafe Babilon