Awokado z wędzonym łososiem


Zdjęcie - Awokado z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kto się jeszcze nie przekonał do awokado powinien to zrobić jak najszybciej, bo owoc to wielce pożyteczny dla naszego organizmu i w dodatku bardzo dobrze przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.”
Zdjęcie - Awokado z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Awokado z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
2 owoce awokado
100g wędzonego łososia
pół zielonego ogórka
2 białka jaj ugotowane na twardo
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sok z połówki cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki chrzanu
sól
biały pieprz


Pokrój plastry wędzonego łososia na paseczki, a świeży ogórek i białka w drobną kostkę. Dodaj 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, majonez, jogurt i chrzan. Przypraw solą i białym pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i od razu skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniało. Wgłębienie po pestce wypełnij przygotowanym nadzieniem. Posyp resztą posiekanego szczypiorku.

Przepisy z tych kategorii

12

Tuńczyk w ogórku, czyli urocza…

Sandra bakes a party Sandra bakes a party
Sandra bakes a party

Zupa krem z kukurydzy z kurkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

1

Ryba pieczona w cieście francu…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pstrąg z ziemniakami z piekarn…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Szaszłyki z łososia na cukinio…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Smażony łosoś na puree z gros…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Flan pomidorowy z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kapusta włoska z wody a`la kal…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bruschetta caponata, czyli chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Co zrobić z chleba – tosty fra…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Kukurydza z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tosty po włosku, czyli panini…

Kasia Kasia
Pełny talerz