Aronia w rumie

Aronia w rumie
Zdjęcie - Aronia w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Aronia to niezwykły owoc. Bardzo ładnie się prezentuje, byle jak smakuje a jej znaczenie dla zdrowia człowiek jest bardzo duże. Do tej pory znałam tylko sok z aronii, o dżemie słyszałam chociaż niegdy nie robiłam. W tym roku jednak postanowiłam wziąć się z aronią za bary. Dlatego oprócz dzisiejszego genialnego zapasu na zimę zrobiłam jeszcze wino i nalewkę.

Aronia w rumie wygląda jak jagody. Aby pozbyć się trawiastego smaku przemroziłam ją kilka dni w zamrażarce. Podczas pieczenia wydobywał się z niej cudowny zapach, roznosił się po całym domu i jeszcze dalej. Zamiast cukru waniliowego użyłam prawdziwej wanilii w lasce. Po dodaniu rumu powstał genialny syrop. Nie mogłam powstrzymać się, aby nie wypić wszystkiego.

Źródło

Składniki Instrukcje

Do głębokiej blaszki wsypać aronię, posypać cynamonem. Dodać roztłuczone goździki, kilka plasterków cytryny ze skórką oraz przekrojoną laskę wanilii. Posypać cukrem. Nie mieszać! Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut - do momentu aż cukier się rozpuści. Wyjąć blaszkę z piekarnika, zalać rumem, wymieszać, gorące wkładać do słoików.

Smacznego:)

Zdjęcie - Aronia w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów