Aromatyczny pstrąg z jabłkami i imbirem


W ostatnim czasie coraz bardziej lubię pstrągi. Bez problemu można dostać świeże w każdym większym sklepie, są smaczne i szybko je można przygotować. Dzisiaj polecam Wam szybkie danie z ich udziałem – niesamowicie aromatyczne i lekkie danie…Koniecznie spróbujcie…przepyszne…
SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1/2 cytryny
1 duże twarde jabłko:
2 łyżki stopionego masłasól morskaZALEWA: 1/4 szklanki białego wina
1/4 soku jabłkowego
sok z pół cytryny
1,5 łyżki miodu
kawałek świeżego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą, skropić lekko sokiem z cytryny.
Jabłko i imbir obrać. Jabłko pokroić w ósemki, imbir w plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków jabłka i imbiru.
Wino połączyć z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i łyżeczką startego, świeżego imbiru. Zalewę wylać na rybę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem. Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem, imbirem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na drugą stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.