Aromatyczny gulasz wołowy

Trwa właśnie weekend cytrusowy, czy coś tam - u mnie więc na obiad gulasz wołowy. Wybaczcie, ale udział w takich masowych akcjach kojarzy mi się nieodłącznie z owczym pędem. Dlaczego mam gotować akurat teraz coś z cytrusami, skoro mam ochotę powiedzmy na czekoladę? Wyłamuję się więc z powszechnej mody.

W taki wietrzny, pochmurny dzień, dobre jest coś, co nas rozgrzeje i doda sił. Taką potrawą jest dla mnie właśnie gulasz, gęsty, zawiesisty i pachnący przyprawami.

Składniki:

ok. 1 kg ładnej wołowiny

2-3 cebule

3-4 ząbki czosnku

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz w ziarenkach, kolendra

w ziarenkach, kmin rzymski, majeranek, lubczyk, sól, chilli

mały koncentrat pomidorowy

oliwa z oliwek

czerwone wytrawne wino

Mięso pokrój w małą kostkę. Podsmaż je na oliwie i przełóż do rondla. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podlej wodą i winem, i zacznij dusić. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kolendrę i kmin.

Kiedy mięso będzie już miękkie (mniej więcej 1,5 lub 2 godziny), dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą lub grubym makaronem, pasuje też do pyz drożdżowych.

Przepisy z tych kategorii

1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

6

Boeuf Strogonow

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

14

Gulasz wołowy na czerwonym win…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

5

Filet mignon z masłem parmezan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty