Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie


Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu ryba i białym mięsie.
dla 2 osób
opakowanie tofu czosnkowego
olej
300 gram zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
szklanka wody
przyprawy:
po-łyżeczce: kminku i kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki
limonka
Fasolę ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Tofu pokroić w kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą.