Argentyńskie krewetki z grillowaną papają

Argentyńskie krewetki z grillowaną papają

Argentine grilled prawns with papaya
Zdjęcie - Argentyńskie krewetki z grillowaną papają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Argentyńskie krewetki z grillowaną papają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli chodzi o krewetki, to są "dwie szkoły". Jedni wolą smażone krewetki w pancerzach, drudzy już obrane. Ja należę do tej pierwszej, chociaż nie wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole np. w restauracji.
Składniki:

4 szt. krewetki argentyńskie

0,5 szt. papaja

olej do smażenia
Marynata:

1 łyżka sosu chilli Zdjęcie - Argentyńskie krewetki z grillowaną papają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 łyżka oliwy z oliwek

0,5 szt. soku z limonki

0,25 łyżeczki kolendry

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

0,5 łyżeczki trawy cytrynowej

0,25 łyżeczki startego imbiru

1 łyżeczka sosu sojowego

 sok z 1/2 pomarańczy

0,5 łyżeczki miódu

0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana

Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej na 3 godziny krewetki ( w pancerzach, albo obrane - pozostawić tyko ogonki). Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno.
Pestki papai są jadalne.

Kategorie przepisów