Arbuz w szampanie

Arbuz w szampanie

Zdjęcie - Arbuz w szampanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W książce Ewy Aszkiewicz "Słodka Kuchnia Polska" znalazłam przepis na drinka: "Arbuz w szampanie". Postanowiłam wypróbować, bardzo mi smakował, ponadto jest bardzo prosty do przygotowania. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, polecam!

Składniki:

  • dojrzały arbuz
  • butelka (0,75 l) dobrego, dobrze schłodzonego szampana (może być słodki lub wytrawny)

Z miąższu arbuza wykroić specjalną łyżeczką kulki, układać bezpośrednio do wysokich, szklanych, rozszerzających się górą pucharków/kieliszków najlepiej w takiej ilości, by owoce były o 1 cm poniżej brzegu, wstawić do lodówki.

Przed podaniem schłodzone kulki arbuza zalać zimnym szampanem.

Na zdrowie !

Zdjęcie - Arbuz w szampanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów