Arabska sałatka pomarańczowa

Do cielęcych szaszłyków podałam lekką i orzeźwiającą sałatkę z pomarańczy. Jestem pewna, że doskonale sprawdzi się także do wielu grillowanych potraw :)
ARABSKA SAŁATKA POMARAŃCZOWA
½ główki sałaty rzymskiej lub lodowej,
1 pomarańcza,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
½ łyżeczki cynamonu,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zastąpiłam laskowymi)
Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce.
Pomarańcze okroić ze skórki (taże z tej białej) i wyfiletować tzn. wyciąć cząstki miąższu bez błonek. Z pozostałości po wycięciu cząstek wycisnąć sok. Wymieszać go razem z sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.
Pomarańcze ułożyć na sałacie, zalać sosem. Posypać orzechami podprażonymi na suchej patelni.
(inspiracja: przepis z książeczki „Tadżin & Kebab”)