Apple crumble, czyli zapiekane jabłka pod owsiąną kruszonką



- 25 g masła
- 450g jabłek (zważonych po obraniu wycięciu gniazd nasiennych) , użyłam cooking apples które bardzo przypominają mi polskie papierówki, są dosyć twarde, kwaśnawe i soczyste
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50g mrożonych owoców borówki amerykańskiej (można pominąć)
Składniki na kruszonkę:
- 50g płatków owsianych
- 40g miękkiego masła
- 50g mąki
- 30g brązowego cukru + trochę do obsypania z wierzchu
Przestudzone jabłka przełóż do ramekinów tak aby rozdzielić zawartość patelni. Następnie na wierzch każdej porcji jabłek nałóż palcami kruszonkę, aby zakryć zupełnie owoce. Można jeszcze obsypać odrobiną cukru, zapieczony cukier będzie miło chrupać.
Jeżeli nie chcesz podawać tego deseru od razu wstaw przygotowane porcje do lodówki i zapiecz dopiero przed podaniem. Można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Można podawać z lodami, jogurtem lum cremem fraiche. Co to jest crem fraiche już kiedyś pisałam. Tutaj kilka słów przypomnienia:
creme fraiche to francuska, lekko ukwaszona śmietanka zawierająca około 35% tłuszczu. Za wikipedią podaję, że nadaje się do gotowania, ponieważ przy tak dużej zawartości tłuszczy się nie warzy. Podobno świetnie się nadaje do dipów, za to nie nadaje się do ubijania. Również za wikipedią podaję, że nie ma zamiennika na polskim rynku trzeba sobie go zrobić samemu. W tym celu należy 36% śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis