Ananasowe placuszki z sosem toffi

Ananasowe placuszki z sosem toffi

Mając napoczętą puszkę ananasów, wykorzystałam je do przygotowania bardzo smacznych (i baaardzo słodkich) placuszków... na rozpustne śniadanie ;)

Zdjęcie - Ananasowe placuszki z sosem toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ANANASOWE PLACUSZKI Z SOSEM TOFFI
(2 porcje)
1 szklanka mąki,
1 jajko,
1 szklanka kefiru lub maślanki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
7 krążków ananasa z puszki,
olej do smażenia sos toffi:
½ szklanki śmietanki kremówki,
½ szklanki cukru trzcinowego

Mąkę, jajko, kefir, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i kurkumę wymieszać na jednolite ciasto. Dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny, wówczas kolor nabierze większej mocy – ale nie jest to konieczne, jeśli nie macie czasu. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron placuszki. Usmażone placki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Kremówkę i cukier trzcinowy umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści a sos nieco zgęstnieje.
Placuszki podawać z sosem toffi, można je także posypać cukrem pudrem.


(Inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Zdjęcie - Ananasowe placuszki z sosem toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów