Amerykańskie doughnuts

Amerykańskie doughnuts

Zdjęcie - Amerykańskie doughnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Amerykańskie doungnuts czyli polskie pączki z dziurką inaczej oponki. Jak dla mnie idealne bo nie muszę się martwić czy usmażą się w środku. Na wzór amerykański posypałam dougnuts kolorową posypką, jednak jak dla mnie jest ona zbędna. Wystarczy sam lukier, chcociaż  takie kolorowe pączki są na pewno atrakcyjniejsze, zwłaszcza dla dzieci.

 

Składniki

Instrukcje

 

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłęgo mleka zrobić rozczyn. Odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać jajka, mleko, spirytus i wyrobić ciasto. Następnie dodać gorące, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż pwostanie gładkie, elastyczne ciasto.  Uformować ciasto w kulę, włożyć do oprószonej mąka miski i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na oprószony mąka blat, rozwałkować  na grubbość ok 1 cm i wycinać krążki szklanką oraz środki kieliszkiem. Ponownie odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Po usmażęniu smarować lukrem i posypać posypką lub tylko cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Amerykańskie doughnuts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów