Amerykańskie doughnuts
Amerykańskie doungnuts czyli polskie pączki z dziurką inaczej oponki. Jak dla mnie idealne bo nie muszę się martwić czy usmażą się w środku. Na wzór amerykański posypałam dougnuts kolorową posypką, jednak jak dla mnie jest ona zbędna. Wystarczy sam lukier, chcociaż takie kolorowe pączki są na pewno atrakcyjniejsze, zwłaszcza dla dzieci.
Składniki
- mąka pszenna - 400 g
- drożdże świeże - 14 g
- jajka - 2
- cukier - 1/3 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- masło - 100 g
- spirytus - 2 łyżeczki
- sól - 2 szczypty
- olej
- lukier
Instrukcje
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłęgo mleka zrobić rozczyn. Odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać jajka, mleko, spirytus i wyrobić ciasto. Następnie dodać gorące, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż pwostanie gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulę, włożyć do oprószonej mąka miski i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na oprószony mąka blat, rozwałkować na grubbość ok 1 cm i wycinać krążki szklanką oraz środki kieliszkiem. Ponownie odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony. Po usmażęniu smarować lukrem i posypać posypką lub tylko cukrem pudrem.
Smacznego:)