Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki)
            Albondigas con tomate, czyli miniklopsiki w sosie pomidorowym to klasyczna hiszpańska przekąska, podawana w tapas barach. Klopsiki są konkretne, aromatyczne i bardzo smaczne. Dodatek cytryny tworzy ciekawą, niecodzienną nutę w tym z pozoru banalnym pomidorowym sosie. Klopsiki doskonale sprawdzą się także jako danie obiadowe :) 
 
 
 
 ALBONDIGAS CON TOMATE 
 (2-3 porcje) 
 250g mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny albo mieszanego obu tych gatunków), 
 1 cebula, 
 2 ząbki czosnku, 
 2 łyżki bułki tartej, 
 ½ jajka (ja użyłam 1 białka), 
 1 mała suszona papryczka chili, 
 1 duży, dojrzały pomidor, 
 ½ puszki pomidorów, 
 ½ cytryny, 
 oliwa, 
 sól i pieprz,
 natka pietruszki 
 
 
 Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Bułkę tartą namoczyć w 2-3 łyżkach wody. 
 Mięso włożyć do miski, dodać połowę cebuli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną papryczką chili (bez pestek). Całość dokładnie wymieszać. 
 Moczonymi w wodzie dłońmi formować klopsiki, ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki na pół godziny – dzięki temu łatwiej zachowają swój kształt podczas smażenia. 
 
 W tym czasie przygotować sos: Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Do pozostałej podsmażonej cebuli dodać drugi, posiekany w plasterki, ząbek czosnku. Smażyć chwilę, po czym dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki. Dusić razem kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
 
 Klopsiki usmażyć na rumiano na oliwie, po czym przełożyć do garnka z sosem. Dusić razem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Z cytryny odkroić kawałek objętosci łyżeczki, drobno go pokroić (razem ze skórką) i dodać do sosu pod koniec gotowania. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i również dodać go do potrawy. 
 
 Klopsiki serwowane jako przekąska można podawać w miseczkach. Jedząc, można nabijać je na wykałaczki. 
 
 
 (przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Olivera, wyd. Insignis, 2010)
 
 
 
 