Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek...

Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki.
Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp.
Możesz przechowywać go przez klika dni w lodówce, lub zapasteryzować (20 min.)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Wersja na thermomix
Przygotowanie:
Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp.
Możesz przechowywać go przez klika dni w lodówce, lub zapasteryzować (20 min.)

- 500 g papryki czerwonej
- 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry
- 80 g cebuli
- 30 g oliwy
- 8 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
- Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze przekręć na drugą stronę, przypiecz.
- Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, pomidory suszone i przyprawy, duś na małym ogniu 10 minut.
- Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj blenderem na gładki sos, ewentualnie dopraw do smaku lub pogotuj trochę dłużej, żeby zredukować płyn jeśli widzisz taką konieczność.

Wersja na thermomix
Przygotowanie:
- Papryki po nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze, a nawet zwęgli, przekręć na drugą stronę, przypiecz.
- Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnij 3s/obr.5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj oliwę, duś 3 min/120'C/obr. 1.
- Dodaj pomidory z puszki, pomidory suszone z oleju, rozdrobnij 3s/obr.5.
- Dodaj koncentrat warzywny, przyprawy, gotuj 7 min / 110'C/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek.
- Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj 30 s/obr. 8, ewentualnie dopraw do smaku.