Aksamitny sernik kajmakowy


Jest to bardzo prosty przepis na aksamitny i delikatny sernik. Niewiele składników, a smak jest naprawdę niesamowity. Ciasto wykończyłam kwaśnymi porzeczkami, które doskonale równoważą słodki smak ciasta. Posypałam je dodatkowo płatkami migdałów. Zachęcam więc do upieczenia!

Aksamitny sernik kajmakowy
/forma o średnicy 24 cm/
spód:
150g ciastek owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka oleju kokosowego
masa:
400g masy kajmakowej
1,1 kg dobrego sera na sernik
4 jajka
do podania: czerwone i białe porzeczki, płatki migdałów
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nią dno formy. Wstawić do lodówki.
W misie miksera zmiksować ser i masę kajmakową. Dodać jajka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 100 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Udekorować porzeczkami i płatkami migdałów. Smacznego!