Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z aronii i śliwek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Strudel z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Klasyczny apple pie

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Kruche ciasto ze śliwkami i ma…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowana nektarynka z wiejs…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Jagielnik, czyli sernik z muse…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

2

Szybkie ciasto z owocami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Banana turon - banany smażone…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Rukola z karmelizowaną gruszką…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Koktajl z jarmużu i mango

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Płatki jaglane z gruszką i or…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Razowe muffinki z gruszkami i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato