Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

1

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Wielkanocna babka z zajączkiem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Sernik przekładany kruchym cia…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Pomarańczowa babka drożdżowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bardzo kakaowa babka z czekola…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

Przepisy z tych kategorii

4

Tosty francuskie po haitańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jaglanka z karmelizowanymi po…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Marynowana sałata rzymska.

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Gruszki Nashi Hasselback. Nare…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Sałatka z selera, pomarańczy i…

figmara figmara
figowe smaki

3

Kaczka z sosem karmelowo-pomar…

Dzi Dzi
karmelowy