Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

Mandarynkowa miruna

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Piersi kacze z karmelizowanymi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tort makowo-pomarańczowy

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

1

Kandyzowane pomarańcze

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Rogaliki migdałowo-pomarańczow…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Orzechowe pierożki w sosie pom…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Muffiny piernikowe renifery

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Odwrócony piernik z żurawiną i…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Kruche ciasteczka z masą bakal…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Uszka z grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

Speculaas

Majana Majana
Majanowe pieczenie