Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

Tarta z gruszkami i nutą pomar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto uniwersalne

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Agrestówka, nalewka agrestowa…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Krem pomidorowy z pomarańczą

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Lody truskawkowo - pomarańczow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

6

Kotlety schabowe z pomarańczam…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

2

Udka kurczaka po hiszpańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Trufle z twarogu (i nuta pomar…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

1

Koktajl szpinakowy z młodym ję…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Dżem truskawkowy ze skórką pom…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

2

Delicja, czyli biszkopt z gala…

food² food²
Food Square

Dżem z rabarbaru z pomarańczą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze