Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

2

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Grysikowy tort z malinami i ga…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Ciasto czekoladowo – śliwkowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort czekoladowy z solonym kaj…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

1

Rogaliki z twarogiem i rodzynk…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chałka z mlekiem w proszku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

4

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowo – śliwkowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rogaliki półfrancuskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Cobbler ze śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog