Adam i Ewa

Kolejne ciasto z “szachownicą”- zeszłoroczne odkrycie - przepis , który od razu przypadł mi do gustu :-)

Zdjęcie - Adam i Ewa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Przepisy z tych kategorii

Marmurkowe lody mascarpone z c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Koktajl z obrazu

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Brzoskwiniowe ciasto budyniowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dżem wiśniowy z ksylitolem - d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna konfitura z agrest…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Brioszki z borówkami i paryski…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Deser cytrynowo-gruszkowy (na…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Syrop jarzębinowy

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

3

Nalewka z czerwonej porzeczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku