A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie

A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie

Cześć,

Na początek jesieni i na taką deszczową pogodę jak dzisiejsza, zapraszam Was na drożdżówki z figą na miodzie – idealne w duecie z dżemem z pomarańczy.

Zdjęcie - A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 10 sztuk):

  • 700 gram mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 4 płaskie łyżki cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • 2 jajka + opcjonalnie 1 jajko do posmarowania wierzchu drożdżówek,
  • 1 płaska łyżeczka szafranu,
  • 1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego),
  • garść jagód goji,
  • 2 kopiaste łyżki masła,
  • 1 świeża figa,
  • szczypta soli.

Zdjęcie - A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Robimy rozczyn drożdży mieszając je z wodą a następnie dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą i szafranem.
  • Drobno pokrojone masło ucieramy z jajkami, mlekiem i miodem na w miarę jednolitą masę. Następnie dodajemy do mąki. Ugniatamy.
  • Do ciasta dodajemy rozczyn drożdży i ugniatamy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
  • Ciasto pod przykryciem odstawiamy na 1 i 1/4h do wyrośnięcia.
  • Formujemy małe kulki z ciasta i układamy je w odstępach na posmarowanej uprzednio tłuszczem metalowej tacce (można również użyć szklanej patery). Na wierzchu drożdżówek układamy pokrojoną w plastry figę.
  • Aby drożdżówki były rumiane wierzch smarujemy roztrzepanym uprzednio jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h.

Smacznego! :)
Gosia

Kategorie przepisów