A może deser?

A może deser?

Zdjęcie - A może deser? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Za oknem piękna jesień i aż mi samej trudno uwierzyć, że to już trzecia dekada października. Niedzielne popołudnie spędziliśmy w parku w niemal letniej atmosferze, bez kurtek i szalików. To na prawdę niesamowite.
Zdjęcie - A może deser? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - A może deser? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To chyba z powodu tej pogody pokusiłam się na deser w letnim klimacie. Składniki i sama kompozycja nie wiele ma wspólnego z jesienią. Rozgrzewający jest tu tylko imbir, ale akurat on znalazł się w deserze dla podkręcenia smaku kaki. Same owoce są dla mnie zbyt mdłe, więc zawsze je czymś ożywiam. Bardzo lubię je jeść w deserach. Kiedyś prezentowałam na blogu panna cotte z kaki klik, dziś coś innego, ale równie dobrego.
Zdjęcie - A może deser? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - A może deser? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mus z kaki z kremem z mascarpone
składniki:

  • 2 owoce kaki
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • miód
  • sok z 1 cytryny
  • ciasteczka owsiane


wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy do smaku startym imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko według uznania. Serek mascarpone ubijamy wraz z jogurtem. Dodajemy miód - ilość według uznania. Ciasteczka owsiane kruszymy. 2/3 układamy na dnie szklanki, następnie nakładamy warstwę serowo-jogurtową, następnie mus owocowy. Na to nakładamy warstwę z mascarpone i wszystko posypujemy resztą ciasteczek. Przechowujemy w lodówce.

Kategorie przepisów