957. Parówki w cieście drożdżowym

957. Parówki w cieście drożdżowym
Parę dni temu były mini pizze faworki, a tym razem z takiego samego ciasta drożdżowego są parówki..
Zdjęcie - 957. Parówki w cieście drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 5 dkg margaryny
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • parówki
Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[Ja robiłam wszystko w automacie do chleba].
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Posmarować białkiem Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułozyć na blaszce posmarowanej olejem.Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Upiec do zarumienienia.

Kategorie przepisów