942. Zebra

Bardzo popularne ciasto..a ja dawno nie robiłam..prawdę mówiąc całkiem o nim zapomniałam.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, oranżadę oraz 2 szkl. mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Ciasto podzielić na połowę . Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 kopiaste łyżki mąki i dokładnie wymieszać [ oddzielnie]. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem. Z każdej miski na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).

- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl.oranżady lub wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki kakao
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, oranżadę oraz 2 szkl. mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Ciasto podzielić na połowę . Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 kopiaste łyżki mąki i dokładnie wymieszać [ oddzielnie]. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem. Z każdej miski na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).
