Muffinki amaretto z mascarpone

- Składniki:
- Ciasto :
- - mąka - 60 g
- - jajko - 2 szt
- - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- - cukier puder - 30 g
- Poncz do nasączenia :
- - kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
- - cukier - 1 łyżka
- - amaretto - 1 łyżka
- Krem:
- - serek mascarpone - 125 g
- - śmietana 36 % - ok. 50 g
- - cukier puder - 30 g
Uwielbiam muffinkowac!
Kto już raz spróbował zrobic muffinki , ten napewno na tym jednym razie nie skończył
Wystarczy pół godzinki , by cieszyc się widokiem przepysznych babeczek!
Dziś mam dla Was bardziej elegancką
wersję – coś ala znany wszystkim włoski deser tiramisu.
A mianowicie są to muffinki z odrobiną amarettto i kremowym mascarpone.
Sposób przyrządzenia :
Ciasto :
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy do połączenia składników.
Przelewamy do foremek na muffinki
( u mnie jak zawsze silikonowe ).
Wypełniamy do ok. 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 17-20 minut w temperaturze 180C.
Zostawiamy do ostudzenia
( świetnie do tego sprawdza się kratka! ).
Poncz do nasączenia:
Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku.
Mieszamy z cukrem i likierem.
Nasączamy przygotowane muffinki.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek mieszamy z cukrem pudrem.
Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy
( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką!
Przygotowany krem umieszczamy w szprycy i dekorujemy muffinki.
Dekorujemy czekoladową posypką lub kakaem.
Wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny
( krem musi stężec! )
Smacznego!