7 serników na 7 dni tygodnia. Środa. Tarta serowa z nektarynkami.
            
  
Przypadł mi zaszczyt wzięcia udziału we wspólnym projekcie kulinarnym. I
 tak: po pierwsze miał to być sernik, a po drugie - z owocami. Przy tytule posta dzień tygodnia oznacza kolejny sernik uczestniczki w danym dniu. Czyli mój proponowany jest na środę:-)
 
  
 
Zgodziłam się na niego z wielką ochotą, choć serników w swoim życiu popełniłam aż 1 (ten). Jako, że jest teraz urodzaj owoców wybór padł na nektarynki. Pomyślałam też aby zrobić taki w wersji fusion. I oto on - tarta z kruchego ciasta, wypełniona włoską delikatną ricottą.
 
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
 - 4 łyżki cukru,
 - 115 - 120 g masła,
 - 1 żółtko,
 - 1 łyżka wody,
 
- 4 żółtka,
 - 50 g cukru,
 - 0,5 kg ricotty,
 - 2 łyżki śmietany 18% tł.,
 
- 2 nektarynki,
 - cukier ( 1/3 z wagi nektarynek),
 - sok z pół cytryny,
 - 1 łyżka nalewki pigwowej,
 
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać, obciążyć fasolą i zapiec w temp. 180 stopni C w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić. Przygotować konfiturę. W tym celu nektarynki pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i podsmażyć do momentu, aż owoce będą się rozpadać, podlewać wodą. Dodać sok z cytryny i pigwówkę. Wystudzić. Podane składniki na masę zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę, potem masę serową. Udekorować plasterkami owoców. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Razem ze mną serniki piekły dziewczyny:
 
1. Kasia
http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
 
2. Ola
http://olainthekitchen.blogspot.com/
 
3. Marzena
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
 
4. Łucja
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
 
5. Magda
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/
 
6. Aga
http://agusiowegotowanie.blogspot.com/
 
7. Agata
http://my-happykitchen.blogspot.com/