30 lat minęło

30 lat minęło, może nie jak jeden dzień, ale zastraszająco szybko. Czas zaczął biec szybciej po maturze, na studiach jeszcze przyspieszył, a kiedy na świecie pojawił się Bąbel zaczął biec i kręcić jak rollercoaster. Co chwilę jest kolejny poniedziałek, kolejny pierwszy i kolejne urodziny. Tym razem wypadły okrągłe trzydzieste. Z tej okazji przedstawiam tort mocno czekoladowy z ..... cukinią. Jest zwarty, wilgotny, mega czekoladowy i po prostu pyszny.
Tort czekoladowy z cukinią
Cukinią zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne kawałki. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać cukinię i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.
Mus
Inspiracja: Zwierciadło numer chyba na maj 2012
Tort czekoladowy z cukinią
- 250g mąki
- 50g kakao
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 400g cukinii
- 180g cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mus
- 400g śmietany 30%
- 100 serka mascarpone
- 100g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
Inspiracja: Zwierciadło numer chyba na maj 2012